Lemmenniemi

Kiitos Heikki Lampelalle joka tämän Ruovesi Lehdessä olleen kirjoituksen lähetti.

Visuveden Murtosaaressa

 

Tohtori Jooseppi Julius Mikkolan ja Maila Winterin vihkiminen avioliittoon tapahtui sulhasen syntymäpäivänä. 6. heinäkuuta 1893. Jooseppi Julius täytti tuolloin 27 vuotta. Entä sitten? Mitä se Ruovedelle merkitsee? No, maltetaanpas.. 

Jooseppi Julius oli Ylöjärven Mikkolan vanhan sukutilan poika, sittemmin Helsingin yliopiston slaavilaisten kielten professori. Maila Winter taas oli Hartolasta kotoisin ollut Maila Talvio .. 

Nyt alkaa tuntua jo hieman tutummalta. Siispä vain mukaan häämatkalle vihkimisen jälkeen. Ensin Ylöjärvelle, sitten, kuten Maila Talvio kirjoittaa: "Vi seglade över Näsijärvi ... genom vackra kanaler, Visuvesi i solsken ...•· (Purjehdimme yli Näsijärven läpi kauniiden kanavien Visuvesi auringon- paisteessa ...).

 

Vihitty pari saapui Visuveden Murtosaareen, jossa kaksi vuotta aikaisemmin oli viettänyt kesää Axel Gallen nuorikkoineen. Saaressa olivat nauttineet elämästä myös Luis Sparre ja Emil Wikström. Isäntänä oli ollut saaren omistaja, kauppias Antti Luutonen. Ruoveden kotiseutuhisroriaa erinomaisella tavalla tallentaneen Ahto Luotosen isä. 

Gallen ei ollut ensimmäistä kertaa Visuvedellä, jo 1889 hän oli asunut Alastalossa yhdessä Wikströmin kanssa. 

Annetaanpa Maila Talvion jatkaa Murtosaaresta: "Olemme nyt olleet kolme viikkoa naimisissa. Aika on kulunut kuin lentäen. Juusella on ollut tapana sanoa, että olo on kuin pärekopassa. Tuossa vieressä on kallio, josta näkyy Aino-taulun mai- sema. Rannalle päin maa ale- nee. Laivat kulkevat ohitse joka päivä. Sillalle (Kaivoskannan kanavalle) on puolen tunnin matka ja siellä me käymme melkein joka päivä näkemässä sanomalehtiä ja hakemassa postiamme. Niin, täällä Gallen maalasi Ainonsa. Tällä saarella. Häikäisevän punertavassa valaistuksessa. En minä osaa sitä kuvata- se on sanatonta! 

Murtosaari - kulttuurisaari Suuri paikka Suomen pienessä historiassa! Maila Talvio kertoo, että kun he tulivat saareen. kauppias Luutosen vaimo oli vastassa ja "tarjosi teetä sekä antoi avaimet. Saareen oli tuotu melkoinen määrä tavaraa. erityisesti nuoren aviomiehen kirjoja.” Käyttöönsä nuori aviopari sai veneen sekä ”Gallenin ja Sparren kanootit". 

Että semmoinen on Visuveden Murtosaari, melkoinen paikka ruovesiläisittäin ja myös suomalaisen kulttuurielämän katsannossa. Tiedättekö jonkun muun saaren, jolla olisi samanarvoinen menneisyys? Murtosaari, Kilvensalmi, Huilahti, Alastalo, Ylistalo. Karjannotko ...